Dijkmans zoet (per 1 kilo)

3,50

De Dijkmans zoet is een stevige maar toch sappige appel die ideaal is om te verwerken in hete bliksem en andere stamppotten.

Recept voor hete bliksem:

DIT HEB JE NODIG voor 4 personen

  • 1 kilo kruimige aardappels, geschild en in stukken
  • 1 tl zout
  • 1 kilo appels zoete en zure door elkaar geschild en in stukken
  • 1 grote ui
  • 200 g gerookt spek aan één stuk of een rookstuk
  • wat citroensap en kaneel naar smaak

ZO GA JE TE WERK:

  1. Doe de aardappels samen met het zout in een ruime pan en voeg zoveel water toe dat ze nét onderstaan.
  2. Leg het spek bovenop de aardappels en verdeel de gesneden uien en appels erover.
  3. Breng aan de kook en laat twintig minuten op zacht vuur koken.
  4. Giet de aardappels en appels af, maar bewaar het kookvocht.
  5. Neem het spek uit de pan en snijd het in dikke plakken.
  6. Stamp de aardappels en appels en voeg desgewenst wat kookvocht toe om het smeuïger te maken (afhankelijk van de appels die je gebruikt).
  7. Proef en breng op smaak met citroensap en eventueel nog wat kaneel of zout.
  8. Leg de plakken spek op de hete bliksem.

Hete bliksem wordt van oorsprong vaak geserveerd met gebakken bloedworst en gebakken appels: wentel per persoon 1 plak bloedworst van 1 centimeter dik even door de bloem en bak in hete boter. Bak daarna 1 appelschijf in dezelfde boter en leg die op de bloedworst.

Hete bliksem kom je ook wel tegen onder de naam hemel en aarde. De naam `hete bliksem` heeft het gerecht te danken aan het feit dat het veel vocht vasthoudt waardoor het heel lang heet blijft. Kijk dus goed uit dat je je mond niet verbrandt tijdens het eten!

Land van herkomst:
Nederland
Categorie: