Zoute snijbonen uit het vat (per 500 gram)

2,34

In sommige streken van Nederland is het een traditie om met Nieuwjaar stamppot snijbonen te eten. In een aantal streken worden er ook witte bonen aan toegevoegd. Dan heet dit gerecht “blote billetjes in het gras.  Speciaal voor deze traditie hebben wij tijdelijk zoute snijbonen in het assortiment.

De naam van deze stamppot, blote billetjes in het gras, verwijst naar  de witte bonen in de groene stamppot. De groene stamppot werd oorspronkelijk gemaakt van in zout ingemaakte snijbonen met de witte bonen die uit al te dikke snijbonen werden gehaald en gedroogd. Vergeet niet de bonen goed te weken, spoelen en voor te koken. Want anders is de stamppot onaangenaam zout. Lekker met speklapjes met mosterd, ribbetjes of verse worst.

Mosterd zet je erbij op tafel en naar wens een schep grove mosterd door de stamppot.

Ingrediënten (4 personen):

  • 1-1,25 kg aardappels
  • 500 gram gezouten snijbonen
  • boter
  • scheut melk
  • 4-6 eetlepels gare witte bonen
  • versgemalen peper
  • speklappen, vleesribbetjes, verse worst voor 4 personen
  • mosterd

Bereidingswijze:

Spoel de snijbonen in ruim stromend water  in een vergiet af en week ze aansluitend een aantal uren of nacht in water.

Spoel ze opnieuw af en kook de bonen ongeveer 20 minuten.  Zijn de bonen dan nog te zout, afgieten, schoon water erop en nog een keer aan de kook brengen. Schil de aardappels, snijd ze in stukken en kook ze in ruim water zonder  zout gaar.  Giet de aardappels af en laat ze kort droogstomen. Stamp de aardappelen fijn en maak een puree onder toevoeging van boter en een heel klein scheutje melk.

Voeg de uitgelekte bonen en de afgespoelde witte bonen toe. Schep door elkaar en breng op smaak met eventueel wat extra boter of versgemalen zwarte peper. In onze familie worden de ribbetjes van de botten geplukt en gaat dit vlees door de stamppot.

 

Categorie: