Dikke Jennensoep pakket voor een grote pan

5,75

Met de inhoud van dit pakket heb je bijna alle ingredienten om soep te koken. Zelf nog vlees, peper, zout, paprikapoeder en water toevoegen.

Dikke jennensoep is een goedgevulde maaltijdsoep uit de streek langs de IJssel tussen Deventer en Zutphen. Een echt streekgerecht dus.

Deze maaltijdsoep dankt haar naam aan de witte bonen uit snijbonen, die erin verwerkt zijn. Deze bonen werden in deze regio Dikke Jennen genoemd. Voor dit gerecht groeiden de bonen langer door dan gebruikelijk. Na de oogst werden de bonen gedroogd en in linnen zakken bewaard in de schuur.

Ingrediënten voor grote pan dikke jennensoep

  • 1 zakje gedroogde dikke jennen/pronkbonen
  • verse groenten voor in de soep
  • 1x rode peper
  • 4 blokjes bouillon
  • Hamschijf 2x
  • Fijne verse worst en een rookworst
  • Peper, zout, paprikapoeder naar smaak toevoegen

 Bereidingswijze avond ervoor

  • Doe een 7 liter pan 1/3 vol met water. De bouillon blokjes, de hele rode peper en de hamschijf erbij.
  • Dit zet je ongeveer 2 uur op.
  • Laatste half uur doe je de hele worst erbij in. Na een half uur haal je al het vlees eruit.
  • De bonen zet je in een bak met water tot de volgende dag

 Bereidingswijze volgende dag

  • Snijd en was de groenten
  • Zet de pan met bouillon op het vuur.
  • De bonen erbij en een uur koken
  • Na een uur kun je de groenten erbij doen en laat je de soep nog 1 a 1,5 uur koken
  • De hele peper eruit halen voordat je gaat stampen
  • Je kan de stamper gebruiken om de bonen fijn te stampen.
  • Breng de soep op smaak met peper, zout en paprika poeder. Intussen heb je de worst in plakjes gesneden en de hamschijf fijn gesneden. Het vlees kan weer bij de soep.
  • Geniet van deze maaltijd soep!

Categorieën: , ,