Aardpeer of Topinambur (per 250 gram)

1,19

De smaak van aardpeer doet denken aan die van een artisjok en is het best te omschrijven als zoet, aards en een beetje notig. Zeker als je hem kookt, komt de zoete smaak naar voren.

Je kunt alles van deze knol eten, maar maak ze wel even schoon, snijd ze eventueel bij en verwijder het wortelhaar. Als je een jong exemplaar hebt, kun je zelfs de schil laten zitten. Bij een oudere aardpeer is het wel verstandig om even met je dunschiller of schilmesje aan de slag te gaan. Door de vorm van de aardpeer is het soms wat lastig om hem te schillen. In dat geval kun je de groente ook even tussen de vijf en tien minuten koken en daarna de schil eraf trekken. Het is overigens ook mogelijk om de aardpeer rauw te eten. Lekker in combinatie met een zuurtje.

Wat kun je allemaal met aardpeer? Heel veel! Je kunt hem bakken, stomen, koken, frituren, laten garen in de oven, gebruiken in salades, soepen, ovenschotels of als rauw bijgerecht serveren. Het is zelfs een lekkere groente om chips of puree van te maken. Heb je al zin gekregen om met deze lekkere groente aan de slag te gaan?

Een vergeten groente in de Nederlandse keuken, we maken aardpeer hip met hazelnoten, witlof en zure appeltjes!

  1. Was de aardperen goed. Snijd ze doormidden en daarna in plakken van ca. 1,5 cm dik. Bak de plakken aardpeer ca. 20 minuten op middelhoog vuur in een flinke scheut zonnebloemolie in een grote koekenpan. Blijf ze daarbij steeds omscheppen.
  2. Snijd de stronken witlof in vieren. Rooster ze met een scheut zonnebloemolie in een koekenpan. Rooster ze eerst op de snijvlakken en daarna op de rug bruin. Voeg wanneer alle zijden geroosterd zijn de roomboter toe en neem de pan van het vuur.
  3. Snijd een appel in kleine blokjes. Voeg alles op het bord samen met de peterselie en de hazelnoten. Breng op smaak met wat grof zeezout en schep er wat gebruinde boter uit de pan overheen.

Categorie: